недеља, 11. октобар 2015.

Obična pogača / Flat bread

(please scroll down for recipe in English)


Dosta davno me je koleginica Ivana pitala kako pravim običnu pogaču. Tada nisam imala odgovor, jer su sve moje pogače bile "neobične" - uz dodatak putera i niz "razvuci testo, preseci, premaži, uvij, složi" radnji. Nekada je pogača bila daleko finija verzija hleba, pretpostavljam da se za nju čuvalo dragoceno i retko belo brašno, pa je otuda i nastalo ono - preko hleba traži pogaču. Od hleba je razlikuje pre svega oblik, ali i (u mojoj kuhinji) brži postupak pripreme, jer ne primenjujem duga narastanja, premesivanja u više navrata itd.
Kada je trebalo da izađem u susret zahtevu za običnu pogaču, primenila sam princip za osnovno testo - brašno, voda, kvasac, so i ulje, u pravilnoj srazmeri koja se pokazala ispravnom u mnogim receptima za testa. Umesila (mikserom, naravno), ostavila malo da naraste, onda ga u još dva-tri poteza premesila i oblikovala, pustila da odstoji dok se rerna ne zagreje i pekla. Ukoliko je žurba prevelika, biće dovoljno i ono prvo odmaranje od desetak minuta, jer je reč o običnoj pogači, pa se ne može pogrešiti, nikako.Obična pogača

500g brašna
300ml mlake vode
1/2 svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašika ulja

Svež kvasac razmutiti u mlakoj vodi, uz dodatak šećera (ukoliko se koristi suvi kvasac, samo se pomeša sa brašnom). Kada kvasac proradi, postepeno ga dodavati brašnu kome se doda so, muteći mikserom (dodaci za mešenje) ili mesiti rukama. Dodati ulje. Testo mesiti dok ne postane glatko, pa ga ostaviti u posudi prekrivenoj krpom 15-30 minuta da naraste. 
Nakon tog vremena, malo premesiti rukom i oblikovati u kuglu, koju zatim staviti na pleh prekriven papirom za pečenje. Kuglu pritisnuti odozgo, kako bi pogača bila pljosnatija. Ostaviti 15-ak minuta da testo odmara, dok se rerna ne zagreje.
Peći 10 minuta na 230 stepeni, pa zatim smanjiti na 190 stepeni i peći 30-35 minuta. Pečena pogača se prepoznaje kada se odozdo kucne, čuje se šuplji zvuk koji blago ječi.
Pogaču ostaviti da se malo ohladi, pa je lomiti rukama i služiti.

Flat bread

500 g flour
300 ml of lukewarm water
1/2 fresh yeast (20g) or 1 sachet of dried (7g)
1 teaspoon sugar
1 teaspoon salt
1 tablespoon oil

Dissolve fresh yeast in warm water, adding sugar (if using dry yeast, only mixed with flour). When the yeast start to work, gradually add to the flour combined with salt, mixing with electric mixer (kneading hook) or knead with hands. Add oil. Knead dough until smooth, then leave it in a bowl covered with a cloth for 15-30 minutes to rise.
After this time, knead a little bit with hands and shape into a ball. Place it on a baking pan covered with parchment paper. Press it with hand from above, to flat a bread little bit. Leave for 15 minutes or the oven is heated up.
Bake 10 minutes at 230 degrees, then reduce to 190 degrees and bake for 30-35 minutes. Baked bread is recognizable -  when tapped underneath, you should hear a hollow sound.
Leave the bread to cool a little bit, then crush it with hands and serve.

10 коментара:

 1. Ne znam zasto nikad se nisam petljala sa testima, posebno sa onima koja treba da rastu ali ova pogaca je dovoljno jednostavna i bice moj prvi susret sa mesenjem... Drzite mi fige... :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Držim, naravno, a Vi meni javite rezultat.
   Ono što je bitno kod testa - ne treba ga se plašiti (prepozna strah, kao i deca i životinje :-)) i ne postoji dugme za samouništenje. Ništa se loše ne može desiti, a i šteta pola kile brašna nije prevelika. Samo hrabro napred!

   Избриши
 2. Najvise volim ovakve pogace, najjednostavnije, a najukusnije :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Joj, da - vruća pogača uz dobar kajmak - imam utisak da bi mi holesterol na pogled skočio :-)

   Избриши
 3. Da baš ni ja nemam neki recept za običnu pogaču, uvijek je nekako kao što i kažeš, preklopi, premaži, napuni pa tako nekoliko puta.

  ОдговориИзбриши
 4. Za mene je svaki domaci hleb, bilo kog oblika i sastava, potpuno savrsenstvo!

  ОдговориИзбриши
 5. Merhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

  Saygılar.

  ОдговориИзбриши