четвртак, 25. април 2013.

Pesto od sremuša / Wild garlic pesto

(please scroll down for recipe in English)

Za sremuš nikada nisam bila čula pre početka praćenja blogova. A do ovog pesta - nisam ga nikada ni probala ni koristila. Slučajnost je podesila da u istom danu kada sam kupila sremuš i spremila ga za pesto, izađe i tekst u dnevnim novinama, gde se veliča ovo samoniklo bilje i nabrajaju svi organi koje čisti. Da skratim priču - jedna je od najkorisnijih biljaka i svakako ga treba koristiti što više i češće u sezoni - s proleća. Nemojte da vas pokoleba miris - on se oseti samo prilikom jela.


Recept je preuzet od Ane, nakon čijeg sam posta i ja odlučila da ga pravim. Ona ga predlaže kao dodatni ugođaj preko nekog sira, a ja sam ga jela baš ovako - namazan solo preko dvopeka. Jedino što sam izmenila je da sam dodala više sira, jer mnogo volim ukus pekorina, pa sam bezmalo duplirala količinu - nije smetalo.


Pesto od sremuša
(recept za štampu)

100g sremuša
50g oraha
40g pekorino sira - sitno rendanog
maslinovo ulje
so, biber

Orahe blago prepeći u tiganju bez dodavanja ulja, mešajući s vremena na vreme i pazeći da ne zagore. Sremuš oprati i otkinuti  peteljke. Listove sremuša staviti u multipraktik, dodati prepečene orahe, sitno izrendan pekorino sir, malo maslinovog ulja, so i biber. Blendirati, uz dodavanje ulja, dok se ne masa fino ne usitni i poveže. Prebaciti u teglu i dobro zaklopiti.


Wild garlic pesto
(print this recipe)

100g wild garlic
50g walnuts
40g peccorino cheese - finely grated
olive oil
salt and pepper

Fry the nuts slightly in a pan without any oil, stirring from time to time and taking care not to burn. Wash wild garlic and break off stems. Put wild garlic leaves in a food processor, add the toasted walnuts, finely grated peccorino cheese, a little olive oil, salt and pepper. Blend, adding oil until the mass is finely mashed. Transfer to a jar and close it tight.18 коментара:

 1. i ja hoću da pravim. Jedino ću staviti parmezan jer imam i fridžu baš dosta.
  Strava nam je Ana to otkrila:)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Može i parmezan, naravno, vrlo su slični, ali ja nekako volim onaj naš pekorino....toliko da sam sve ostalo što sam kupila, a nisam potrošila, pojela, kockicu, po kockicu....

   Избриши
 2. Do pre par meseci nisam znala da sremus postoji...a sada je postao pravi must ! Meni se bas dopada taj ukus belg luka, u stvari imas uisak da jedes perca mladog luka, jel' tako ?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Iskrena da budem, ja ne jedem luk u svežem stanju, uopšte, ali pretpostavljam da je to baš ukus perca. Ukusno, a znaš da jedeš nešto zdravo i korisno za organizam - neprocenjivo :-)

   Избриши
 3. Pesto super izgleda, tako lijepa boja, a vjerujem da niti okus ne zaostaje !

  ОдговориИзбриши
 4. Ja sam veliki ljubitelj sremuša i u bašti imam maleno polje ove super biljčice. Neviđeno se brzo razmnožava i ne traži neke posebne uslove za rast(osim blage sene). Uglavnom ga koristim kao dodatak salatama a ovaj recept me je potpuno opčinio i moram obavezno da ga isprobam :)))

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. A ja ću probati u salatama, jer do sada nisam, ali sam čula da ga dodaju zbog specijalnog ukusa.

   Избриши
 5. Meni je baš fin, najviše u salatama, ali jela sam i pesto i super je!

  ОдговориИзбриши
 6. Odličan je . Pravila sam skoro pesto od rukole, baš bih mogla sledeću turu sa sremušom.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mnogo volim rukolu, pa ću baš da probam sa njom, jer mi to stoji na to-do još od kako je Maslinka objavila.

   Избриши
 7. Vala, svaka cast na hrabrosti da ga ovako klot mazes na 'leba :D Ja se navukla na ovaj pesto, ali moram priznati da je bas jak, a i miris je takav da se posle njega ne izlazi iz kuce,a i gosti ne primaju :)
  Hvala na probanju :*

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja inače ne jedem nikakav luk u svežem stanju, pa je jedina hrabrost odatle. Mogu ti reći da sam se lepo sladila, a onda oprala zube, uzela bombonicu i nikakvog minulog efekta nije bilo. A išla sam uveče i u goste.
   Hvala na receptu, otkrila si nam čudo!

   Избриши